close

  •  

     

  • INFORMACJE WIZOWE

  •  

    Przyjazd do Polski z wizą

     

    Obywatele państw trzecich niezwolnionych z obowiązku wizowego mogą wjechać na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jeżeli posiadają jeden z wymienionych dokumentów:
     

    • wizę jednolitą Schengen (C)
    • polską wizę krajową (D)
    • zezwolenie na pobyt w Polsce
    • zezwolenie na pobyt lub wizę krajową (D) wydaną przez inne państwo Schengen – mając na uwadze, iż posiadacze zezwoleń na pobyt oraz wiz krajowych (D) wydanych przez jedno z państw Schengen mogą podróżować bezwizowo po strefie Schengen przez okres nieprzekraczający 3 miesięcy w okresie półrocznym.

    Przyjazd do Polski bez wizy

     

    Obywatele niżej wymienionych państw mogą podróżować do Polski (oraz do państw należących do strefy Schengen) bez wiz jeżeli ich pobyt nie przekracza 90-ciu dniu w okresie półrocznym (obowiązuje ich zwolnienie z konieczności posiadania wizy Schengen (C)). W przypadku pobytu dłuższego niż 90 dni w okresie półrocznym konieczne jest aplikowanie o wizę krajową (D) w urzędzie konsularnym państwa, do którego planowany jest wyjazd. W celu zapoznania się z listą wymaganych dokumentów przy aplikowaniu o polską wizę krajową (D) proszę odwiedzić sekcję ZŁOŻENIE WNIOSKU WIZOWEGO.

     

     

    Lista państw: 

     

    • Albania (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Andora
    • Antigua i Barbuda
    • Argentyna
    • Australia
    • Austria
    • Bahamy
    • Barbados
    • Belgia
    • Boliwia
    • Bośnia i Hercegowina (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Brazylia
    • Brunei
    • Bułgaria
    • Chile
    • Chorwacja
    • Cypr
    • Czarnogóra (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Czechy
    • Dania
    • Dominika
    • Estonia
    • Finlandia
    • Francja
    • Grecja
    • Grenada
    • Gruzja (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Gwatemala
    • Hiszpania
    • Honduras
    • Hong-Kong (Specjalny Region Administracyjny ChRL)
    • Irlandia
    • Islandia
    • Izrael
    • Japonia
    • Kanada
    • Kiribati
    • Kolumbia
    • Korea Płd.
    • Kostaryka
    • Liechtenstein
    • Litwa
    • Luksemburg
    • Łotwa
    • Macedonia (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Makao (Specjalny Region Administracyjny ChRL)
    • Malezja
    • Malta
    • Mauritius
    • Meksyk
    • Mikronezja
    • Mołdawia (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Monako
    • Niderlandy
    • Niemcy
    • Nikaragua
    • Norwegia
    • Nowa Zelandia
    • Palau
    • Panama
    • Paragwaj
    • Peru
    • Portugalia
    • Rumunia
    • Salwador
    • Saint Kitts and Nevis
    • Samoa
    • San Marino
    • Serbia (tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych)
    • Seszele
    • Singapur
    • Słowacja
    • Słowenia
    • St. Lucia
    • St. Pierre i Miquelon
    • St. Vincent i Grenadyny
    • Szwajcaria
    • Szwecja
    • Tajwan (tylko dla posiadaczy paszportów, w których figuruje numer dowodu tożsamości)
    • Timor Wschodni
    • Tonga
    • Tuvalu
    • Trynidad i Tobago
    • Ukraina (od 11 czerwca 2017r.)
    • Urugwaj
    • USA
    • Watykan
    • Wenezuela
    • Węgry
    • Włochy
    • Wyspy Marshalla
    • Wyspy Salomona
    • Wyspy Św. Tomasza i Książęca
    • Vanuatu
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
    • Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej

     


     

    Uwagi :

    • nie dotyczy wjazdu na pobyt stały, w celu podjęcia pracy lub innej działalności zarobkowej (za wyjątkiem obywateli państw członkowskich UE/EOG)
    • z dniem 1 maja 2004 r. obywatele państw Unii Europejskiej korzystają z prawa do bezwizowego swobodnego przepływu ludności w ramach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EU/EOG). Legalizacja pobytu w Polsce powyżej 90 dni patrz: Informacja dla obywateli krajów UE i EOG przyjeżdżających do Polski: http://www.msz.gov.pl/index.php?page=1111400000 

     

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: